BASSE DANSE

BASSE DANSE

Bemutató: 2011 szeptember 29., MU Színház

A Hodworks társulatának első komoly szakmai elismerést és nemzetközi érdeklődést kavaró előadása a 2011-es Basse Danse volt. A szokatlanul hosszú próbaidőszakból felépített előadás a Mindennapi rutin sorozatból nőtte ki magát. A társulat analitikus, dekonstrukciós folyamat során bontotta elemekre a darabot képező elemeket. A tér, idő, dinamika, érintés, érzelem, légzés, imagináció és hang vizsgálatából egy új formanyelvi jelenség született, amely a Basse Danse előadásában kapott struktúrát. A basse danse kifejezése egyszerre jelenti a 15. század legelterjedtebb földközeli táncformáját és a hozzá társuló improvizatív hangszeres zenét is. A mozgás a zenével párhuzamosan építkezik, az egzaltált szólókból lassan közösség fejlődik, a szimultán mozdulatok szinkronná válnak, a mozgás szétbomlott elemei új formákat alkotnak. Az előadás során a táncosok felállnak az így kialakíttott táncrendben és bemutatják karaktereiket.


Mizsei Zoltán az addigi kísérleti elektronikus zenét elhagyva a középkor és a reneszánsz felé nyúlt vissza. Az így alkotott zene a gondtalanság és a jóllét illúzióját hívhatta elő. Ez valójában teljes kontrasztban áll azzal a szigorú renddel, tempóval, találkozási pontokkal és váltásokkal, amelyeket a táncosok a színpadon követnek. Ugyan a felelevenített hagyományok egy nagyon jól behatárolható időt idéznek fel, a színpadon mégis egy elemelt, súlytalan, elegáns létezést láthatunk, a táncosok kitáncolnak az időből.

Előadók: Cuhorka Emese, Garai Júlia, Molnár Csaba, Marco Torrice

Élő zene: Zoltán Mizsei

Dramaturg: Végh Ildikó

Díszlet: Sebő Rózsa

Kosztüm: ARTISTA

Világítás: Bas Barensen

Koreográfus: Hód Adrienn

Koprodukció: The Grand Theatre, Groningen

Támogatók: Ministry of Human Resources (H), National Cultural Fund (H), Tempus Foundation (H), Budapest City Council, New Performing Arts Foundation (H), Gödör Klub, L1 Dance, Workshop Foundation (H), OFF Foundation (H), Tanzfabrik- Berlin, Radialsystem- Berlin

Fotó: Kővágó Nagy Imre