Mindennapi rutin sorozat

KÉPEK / VIDEÓK

MINDENNAPI RUTIN SOROZAT

Bemutatva: 2010

A „Rutin” egy választott életforma, olyan hozzáállás a színpadi alkotáshoz, amiben a bemutatók egy végtelennek tűnő, folyamatos alkotómunka gyümölcsei. Ebben a folyamatban megpróbálunk előítéletek nélkül, piaci viszonyokat kizárva, cselekedeteinket, gondolatainkat bátran felszínre hozva megismerni, jelen lenni.

A sorozat kiindulópontjaként különböző témákat vetettünk fel. Ezen témákra fókuszálva kutattuk a lehetőségeit annak, hogy a test felszabaduljon a berögződött formák alól és szabadon mozduljon, újra felfedezze magát. Minden téma feldolgozása során nagyon erősen a testi kifejezésre koncentráltunk, amihez élő zenei kíséret társult, valamint különbőző tér elrendezések (néző-színpad viszony).

Az improvizáció szabadsága darabonként és jelenetenként is különbözött: volt, hogy felépített struktúrát alkalmaztunk, de volt, hogy a rögzített szabályok teljesen el is tűntek. A próbafolyamatok 3-7 hétig tartottak, amely idő alatt rögzültek a megmutatkozás központi témájához kiválasztott improvizációs elemek.

Minden megmutatkozás után kötetlen beszélgetés folyt a nézőkkel a látottakról.

Azt gondolom, hogy egy táncos teste mindennap kész arra, hogy megmutatkozzon. Egy koreográfus mindennap tud előadást csinálni. Egy zenész amikor zenél nem csak gyakorol, hanem az mindig érvényes, mert tartalmasak, igazak a mindennap létrejövő mozdulataink.

Amikor a címen gondolkodtam, egy festő barátom Duliskovich Bazil egyik kiállítása jutott eszembe. (A címe: Mindennapi rutin) A cím azt mondta nekem, hogy lejár mindennap festeni és most itt megmutatja amit festett.

Minden ott van, csak ki kell húzni, ki kell tisztogatni, h lásson. A munkafolyamat  nyitottságot, szabadságot, figyelmet alapozott meg a táncosokban. A táncosok hihetetlen figyelemmel és együttműködéssel lettek jelen a színpadon. Ez megengedte, hogy új fizikalitás öltődjön.

Olyan testi formák születtek amiket ez az odaadás, elengedés és a figyelemmel kialakított tudat hozott létre. Megkomponálhatatlan érzékenységű indítások, tér helyzetek … születtek. Ami nem a véletlen műve. Mindenki egy felé tart és az energiák, irányok, tudatok összessége, rendje hozza létre ezt a dolgot.

Nem a választott témákról szól tartalmilag az esemény. Ezek mint kiváltók szerepelnek, adják meg a gondolat közepét. Ahhoz kell, hogy elinduljunk valahonnan.

A megmutatkozásra kiválasztott anyag az én látáspontomat tükrözi. Választok, erővonalakat húzok fel… Ez egy külön misztérium, hogy mi alapján választ az ember. Sokan kérdezték, hogy hol vagyok én ebben az egész folyamatban? Mi alapján választok? Jó kérdés, azóta ez is izgat.

Számomra a mozgás univerzális, próbálok közelíteni egy olyan világ felé, ahol nem a sztori, nem a nemiség és társadalmi kapcsolatok stb… hanem a rezgés az energia van jelen, a részletek felé a kicsi felé megy.

A ‘Mindennapi rutin’ sorozaton 2010. márciusában kezdtünk el dolgozni.

 Eddigi megmutatkozások:

·                    Mindennapi rutin 1 TÉR (2010. április)

·                    Mindennapi rutin 2 ÉRINTÉS (2010. május)

·                    Mindennapi rutin 3 ÉRZELMEK (2010. június)

·                    Mindennapi rutin 4 IDŐ, ENERGIA, STATIKUS/MOBILIS (2010.szeptember)

·                    Mindennapi rutin 5 LÁTÁS, FESZÜLÉS, ÉLVEZET (2010. november)

·                    Mindennapi rutin 6 KÉSZTETÉS, KÉNYSZER (2010.november)

Alkotótársak és előadók: Garai Júlia, Biczók Anna, Cuhorka Emese, Hadi Júlia, Fülöp Laci, Molnár Csaba

Zene: Mizsei Zoltán és Dj Thalium- Püski Attila

Köszönet színpad világítási ügyekben Pete Orsinak, tér és kosztüm tanácsokban Sebő Rózsának, dramaturgiai meglátásokért Végh Ildikónak és Szabó-Székely Árminnak valamint Duliskovich Bazilnak azonos című kiállításáért.

Koncepció és koreográfia: Hód Adrienn

Külön köszönet a Gödör Klubnak (Pálosi Boginak és Fülep Ákosnak) akik befogadták a Mindennapi rutin sorozatot (1-2-3-4-5-6-ot) 2010-ben.

Támogatók: Új Előadóművészeti Alapítvány, Műhely Alapítvány, NEFMI, NKA, Főváros Önkormányzat, OFF Alapítvány, Gödör Klub, L1 Táncművek

 Köszönet: Zoilly, Péter Petra, KNI, Hársfai Noémi, Emődi Lilla, Drávucz Petra, Illés Márton, Koska Levente, Szemessy Kinga, Trenyisán Ádám, Juhász Zsolt, Juhász András, Dömötör Péter