Idol

Idol
dunaPart6
11/24

Előadók: Gláser Márton, Gyulavári Ági, Kacsó Imola, Karcza Boglárka, Kerekes Tamás, Marián Márk, Mészöly Andrea, Nagy Levente, Pakh Anna, Pataki Panka, Sudár Henrietta, Tóth Kata, Tóth Károly, Vay Ábel.

Rendező, koreográfus: Hód Adrienn

Művészeti asszisztensek: Kacsó Imola, Gláser Márton

ArtMenők szakmai/csoportvezetők: Mészöly Andrea, Gyulavári Ági

ArtMenők szakmai/csoport asszisztensek: Sudár Henrietta, Tóth Károly

Zeneszerző: Mákó Rozi

Fénytervező: Dézsi Kata

Stylist: Szeri Viktor

Fotók: Ofner Gergely, Bede Kincső

Az ArtMenők Művészeti Program vezetője: Kopeczny Kata

Támogatók: OFF Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budavári Önkormányzat,

Nemzeti Kulturális Alap, Műhely Alapítvány

 

Külön köszönet az ArtMenők szülőknek a támogatásukért!

ArtMenők & HODWORKS: Idol

Az idolra felnézünk, bálványozzuk és utánozzuk őt. Az idol olyan személy, vagy példakép, amelyet közmegegyezéssel követhetünk. Idol. Kit látunk magunk előtt, ha ezt a szót halljuk? Mégis milyen normatív elképzelések alapján választjuk ki őket? Hova vezet az, ha az inkluzív működés helyett exkluzív módon kijelölt, tőlünk valójában idegen bálványokat követünk, sikertelenül?

Az ArtMenők és a HODWORKS közös produkciója, az Idol olyan teret hoz létre, ahol a normatív szempontból ép testű és fogyatékkal élő előadóművészek együtt tudnak színpadra lépni, és egy olyan világot teremtenek, amelyet a mindennapi, személyes élettereikben is szeretnének megélni. A két társulat tagjai arra világítanak rá, hogy a régóta sürgetett átható társadalmi változás számára talán a kortárs előadóművészet területe lehet a legmegfelelőbb kiindulópont. Nagyon is időszerű a hazai kortárstánc sokszor szigorú szabályrendszerének ilyen típusú újragondolása és felülírása.

A 2021-ben bemutatott Harmonia (HODWORKS & Unusual Symptoms) nemzetközi produkciójának felszabadító újszerűsége most helyi környezetben folytatódhat. Hód Adrienn az ArtMenőkkel 2022 ősze óta folytat közös munkát, elmélyült próbatermi kutatási folyamatok formájában. A foglalkozások fókuszában az áll, hogy a különböző fogyatékossággal és nem normativizálható testtel élő fiatalok a HODWORKS táncosainak kíséretében számukra eddig ismeretlen terepeket fedezhessenek fel olyan biztonságos helyzetben, amelyben saját döntéseik révén tudnak megmutatkozni. Az alkotómunka során a résztvevők a figyelem intenzív irányításán, a tudatos testhasználaton és a térrel való összehangolt munkán dolgoznak, a végeredményként születő előadás pedig a normatív elvárásokkal ellentétben az előadók tudásához alakul, így inkluzív térben mutatkozhatnak be, rugalmas keretek között.