„Hol legitimek a megéléseink? Egy csomó érzés, állapot egyszerűen illegál, nem szabad. A művészet alibi. A művészet oltárán szabad olyat tenni, amit az életben nem minden esetben. Ezért a művészet játék, alibi a szabadságra.”


Hód Adrienn

Fotó: Váczi Roland

A HODWORKS

A Hodworks társulatot 2007-ben alapította Hód Adrienn. Szabadúszó alkotókkal működő, a hazai és a nemzetközi kortárstánc- színtéren is aktív együttes. Önálló művészi alkotókészségen és nagyfokú összpontosításon alapuló, érzékeny és provokatívan friss szemléletű alkotócsoport. Munkájuk középpontjában a minden akadálytól, közvetítőtől, díszlettől, kelléktől, színházi eszköztől megszabadult test áll. Az előadások mindig egy ismeretlen, új, progresszív irányt jelölnek ki. Közös jellemzőjük a hosszú kísérleti munka során megalapozott, kidolgozott minőségi mozgásnyelv. A próbafolyamat fő eszköze az improvizáció, amelyet gondosan megszerkesztett struktúrában mentenek át az előadásokba. A koreográfiai struktúrákat az absztrakt megjelenés és a konkrét jelentés közti finom csúszkálás jellemzi. Egy Hodworks előadás a néző számára szellem- és érzéknyitogató, csalogató, de nem agresszív. Megkérdőjelezésre, kételkedésre ösztönöz. Nem alkuszik meg. Nem akar tetszeni.

Hód koreográfiái a meglévő táncstruktúrákat igyekeznek bizonytalanná tenni, szétszedni és újraépíteni. Munkái során erősen exponálja a performeri/előadói helyzetet, az exhibíciót szélsőséges emberi állapotokkal, azok verbális és fizikai megidézésével kapcsolja össze. Előadásait a tabukkal szembemenő, vaskos, mégis finom, érzékeny humorú játék jellemzi, és az előítéletmentes, szabad, radikális testkutatás. Táncosai számára a fizikai és lelki kitárulkozáson keresztül utat nyit egy eksztatikus, a tudatalattiból építkező, párhuzamos valóságba. A nézőket pedig abba a szürkezónába csalogatja, ahol a jelentést felülírja a jelenlét.

Hód Adrienn 2007-ben alapított társulatával, a HODWORKS-szel dekonstruálják a test, a mozgás, a tér és a zene kereteit, és meglepő módokon építik újjá. A társulat keménymagját szabadúszó táncosok adják, akik változó konstellációkban már évek óta dolgoznak együtt. Előadásaikat három alkalommal válogatták be az európai tánchálózat Aerowaves programjába, Magyarországon pedig többszörös nyertese a Lábán Rudolf- és Imre Zoltán-díjnak. Hód Adrienn a színházat olyan biztonságos térként képzeli el, ahol a felvetett témák és a róluk szóló párbeszéd teljes mélységükben tárhatóak fel és tehetők művészileg láthatóvá. Legyen szó a meztelen test radikális felfedezéséről a Pirkadban (2014), az érzelmi és nyelvi kifejezés extrém formáiról A halandóság feltételeiben (2015), vagy harsány revügörlök extatikus, személyes történetek és társadalmi diskurzusok töredékeiből összeálló tudatfolyamba meneteléséről a Grace-ben (2016), Hód a performatív ábrázolás határait feszegeti, és új területeket próbál feltárni a nézői elvárások konvencióin és tabuin túl. A színpad játszótér számára, ahol a jelek megszabadulnak előre meghatározott értelmezésüktől. Előadásai mindig új táncformákhoz és dramaturgiai elvekhez jutnak el, újra és újra, merészen továbbgondolva a kortárs táncban rejlő lehetőségeket. A HODWORKS a személyes önkifejezés komplexitását és radikalitását hangsúlyozza, és a maga meztelenségében tárja elénk az identitás rétegzett konstrukcióját. Ebben az értelemben Hód Adrienn munkáját olvashatjuk a veszélyeztetett művészi és személyes autonómia kontextusában is, a függetlenség védelmére és visszanyerésére irányuló (had)mozdulatként.

„A jelzők, amelyekkel többnyire jellemzik: asszociatív, zabolátlan, humoros. Csakhogy ez kevés annak érdemi megragadásához, hogy mi tartja össze és teszi revelatívvá, amit a színpadon csinál – olyan erőssé és meggyőzővé, amire már a nemzetközi táncvilág is fölfigyelt. (…) Jó művészet ez: éles fényt vet arra, aminek rejtekezés a természete.”
Rényi András, esztéta

Fotó: Ofner Gergő

A társulat tevékenysége

2007 A Műhely Alapítvány, Ismeretlen kutatása c. programjának nyertes pályázója, Kapcsolódjunk és bömböltessük

2008 Mit kezdjünk a testünkkel

2009 Supra Hits

2010 Mindennapi rutin sorozat

2011

 • 5 hónapos rezidencia a berlini Tanzfabriknál, a Tempus Alapítvány támogatásával
 • A Basse danse című előadás bemutatója a Grand Theatre Groningennel koprodukcióban
 • A Basse danse elnyeri 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat

2012

 • A Basse danse-t az év 20 legkiemelkedőbb előadása közé választotta az Aerowaves nemzetközi hálózat
 • Ahogy azt az apám elképzelte című előadás a Jardin d’Europe nemzetközi projekt támogatásával és a Centre de Développement Chorégraphique / Biennale de danse du Val-de-Marne (FR), a Hebbel am Ufer (D), a Grand Theatre Groningen (NL) szervezetekkel koprodukcióban

2013

 • Pirkad, koprodukciós partner a Trafó Kortárs Művészetek Háza
 • A Pirkad az év 20 legkiemelkedőbb előadása közé választotta az Aerowaves nemzetközi hálózat
 • Egyhónapos rezidencia a Headlands Center for the Arts (USA) szervezetnél, San Franciscoban

2014

 • A Pirkad elnyeri 2013-as év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat
 • Pirkad az Aerowaves Spring Forward Festivalon
 • kéthetes rezidencia a Zagreb Dance Company (HR) támogatásával San Vicenatban
 • A halandóság feltételei c. produkció
 • az együttes első ázsiai útja: a Pirkad a SIDance Festivalon, Szöul, Dél-Korea
 • az együttes első amerikai újta: a Pirkad az Abrons Arts Center-ben, New York, USA
 • A halandóság feltételei-vel a Hodworks harmadszorra kerül az Aerowaves nemzetközi hálózat válogatta 20 legjobb kortárs táncelőadás közé

2015

 • Harmadszori részvétel az Aerowaves Spring Forward Festivalon, Barcelonában
 • A halandóság feltételei a 2015-ös Lábán Rudolf díjra jelölt előadások közt szerepel

2016

 • A Grace c. produkció bemutatója a MU Színházban, Budapesten
 • Hód Adrienn Imre Zoltán díjat kap
 • A Hodworks open studio tart Düsseldorfban az International
  Tanzmesse-n
 • Tanrendet kiegészítő oktatási project indul budapesti táncművészeti iskolában

2017

 • A Szólók c. produkció bemutatója a MU Színházban, Budapesten
 • A Grace elnyeri a 2016-os év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat

2018

 • A Szólók elnyeri a 2017-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat
 • A Szólók bemutatásra kerül az International Tanzmesse-n
 • A Sunday c. produkció bemutatója a Trafóban, Budapesten

2019

 • A Theater Bremen tánctársulatával, az Unusual Symptoms-zal közösen létrehozott Coexist bemutatásra kerül Brémában májusban
 • A Délibáb februárban bemutatásra kerül a MU Színházban

2020

 • Még egy táncelőadás c. produkció bemutatója a Trafóban
 • A Coexist meghívást kap a TANZPLATFORM DEUTSCHLAND 2020-re
 • A Mirage c. előadást Lábán díjra jelölik
 • Hód Adrienn a BODHI PROJECT-tel együttműködve létrehozza a Chorus Line-t.

2021

 • Az Amber c. produkció bemutatója a Trafóban

2022

 • Harmonia c. produkció bemutatója a Theater Bremenben majd a Trafóban

Fenntartó: Off Alapítvány

Támogatók: EMMI, NKA, Új Előadóművészeti Alapítvány, Műhely Alapítvány, Sín Kulturális Központ, Summa Artium

A Hodworks társulat működésének fejlesztése szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Partnerek


Aerowaves European Dance Network, Abrons Art Center – New York (USA), Albania Dance Meeting – Tirana (AL), Burgenlandische Tanztage – Oberwart (A), Cadiz en Danza Festival – Cadiz (ESP), Cultural Centre– Újvidék (SRB), Dancehouse Lemesos – Lemesos (CY), Dansens Hus – Oslo (NOR), Deltebere Dansa Fesztivál – Deltebere (ESP), Desiré Fesztivál – Szabadka (SRB), dunaPart (HU), Ecsetgyár/Fabrica de Pensule– Kolozsvár (RO), Fabriktheater (CH), Festival International, Brigittines– Brüsszel (B), Flora Festival (CZ), Független Előadó-Művészeti Szövetség– Budapest (H), Grand Theatre Groningen– Groningen (NL), Harmadik hely (HU), Headlands Center for the Arts– San Francisco (USA), Hebbel am Ufer– Berlin (D), Inequilibro Festival – Castiglioncello (IT), in Movement Festival– Pozsony (SK), International Tanzmesse – Düsseldorf (D), Julidans Festival– Amszterdam (NL), Kiosk (SK), Mittelfest (IT), Kolorádó Fesztivál – Nagykovácsi (HU), La Fête du Slip (CH)Les Plateaux- La Briqueterie– Créteil (FR), Malta Festival (PL)MASZK Egyesület– Szeged (H), MODEM– Debrecen (H), Mousonturm – Frankfurt (D), Móricz Zsigmond Színház– Nyíregyháza (H), MU Színház– Budapest (H), New Dace Review– Varsó (PL), Ozora fesztivál – Ozora (HU), Reflex Fesztivál (RO), Rotefabrik – Zürich (CH), Romaeuropa Festival – Róma (IT), Parallel Alapítvány– Budapest (H), SIDance Seoul International Dance Festival – Szöul (KR), Spring Festival – Utrecht (NL), Stary Browar Art Center – Poznan (PL), Spanski borci– Ljubljana (SLO), Tabacka Kulturfabrik (SK), Tanzhaus NRW– Düsseldorf (D), Tanz Bremen Festival (GER)Tanzmainz Festival – Mainz (D), TenDance Fesztivál – Latina (IT), Tercera Setmana Festival (ES), TESZT (RO), The Painthbrush Factory – Kolozsvár (RO), Theater Bremen – Bremen (DE), Théâtre Sévelin 36 – Lausanne (CH), Trafó Kortárs Művészetek Háza– Budapest (H), Un week-end á l’est (FR), Új Színházért Alapítvány– Jászberény (H), Why Not Festival – Amszterdam (NL), Yeah Yeah Yeah Fesztivál– Zürich (CH), Zodiak Center for New Dance – Helsinki (FIN), Zoom Fesztivál – Rijeka (HR), Zsolnay Kulturális Negyed– Pécs (H),